Søte karameller små, er det beste vi kan få….

Søte karameller små, er det beste vi kan få….

Hei hei, og riktig godt nyttår!!

Du husker vel Karius og Baktus? Disse to små, søte karene som bare elsket søte karameller små?

Vel, i julen er nok jeg deres favoritt, for da lages det karameller på kjøkkenet hjemme. For  ingenting sier jul mer for meg, enn hjemmelagde fløtekarameller på kakefatet… Dessuten er det flotte små gaver å ta med seg om en skal bort i førjulstiden eller i romjulen.

Nå kan en jo lure på hvorfor i alle dager jeg poster dette ETTER jul? Vel, karameller er jo faktisk egentlig ikke noe man bare kan lage til jul. Karameller er jo som konfekt noe man kan lage året rundt, og ha som gaver eller gjeste-godter. Men jeg anbefaler ikke spise det selv hver dag, det er hakket for mye sukker, og du vil få langt flere en Karius og Baktus boende i tennene 😛

Jeg laget en stor porsjon denne gangen, men den er enkel å dele om du ønsker mindre porsjoner.

Jeg blandet 1 boks lys sirup, 3 dl fløte, og 3 dl sukker i en vid kjele. Dette rørte jeg godt sammen, og lot koke opp under stadig omrøring.

Jeg fortsatte og la karamellmassen koke og tykne til massen fikk en temperatur på 124 grader. Om du ikke har et termometer kan du ta en dråpetest.

Finn frem et glass med ordentlig kaldt vann. Drypp litt karamellmasse ned i vannet. Om du nå kan plukke opp karamellmassen og rulle en “ball” mellom fingrene med den, er massen ferdig.

Jeg leser ofte at karamellene skal være ferdig på 30-45 minutter. Fortvil ikke, det er aldri mine 😛 Jeg har stått helt opp til ett par timer og kokt karameller 😀 Alt avhenger av kjele, strl, ovn, mengder, og sikkert mye mer, så her finnes ingen fasit!

Når massen er ferdig slår jeg av platen og røren inn 3 ss smør.

Nå er karamellmassen ferdig, og skal smakstilsettes og avkjøles. Jeg skal pakke inn mine på 3 ulike måter, da jeg skal ha tre ulike smaker. Da er det lett å se forskjellen.

Første delen av karamellene mine skal få lakris smak. Mange griner på nesa når jeg sier dette, MEN når de smaker, kan jeg love dere pipa får en annen låt. I år ville jeg prøve noe nytt, så jeg forsøkte lage med ekte tyrkisk pepper sukkertøy. Det ble godt, men det tålte ikke like godt å stå over tid, så jeg foretrekker nok å bruke lakrispulver.

Jeg knuste i hvert fall sukkertøyene godt i en plastikkpose, før jeg helte de over i en sil, slik at selve pulveret inni forsvant. Så helte jeg sukkertøyene opp i karamellen.

Jeg rørte godt om, og måtte så ta karamellen over i formene med en skje. Burde nok valgt den store formen til disse, men hjelper lite å være etterpåklok, og det gikk tross alt bra 🙂 Jeg brukte små runde konfektformer i aluminium.

Den neste porsjonen med masse helte jeg over i en stor form dekket med matpapir. Deretter strødde jeg grovt gourmetsalt over. Når den hadde stivnet delte jeg den i små firkanter og pakket inn i konfektpapir. 

Den siste porsjonen fikk være som den er, som rene myke fløtekarameller. Disse helte jeg over i søte små konfektformer formet som hjerter.

Nå kan gjestene bare komme, eller jeg får kanskje heller rote meg på besøk? Samme det, jeg oppfordrer i hvert fall dere der hjemme til å gjøre ett forsøk dere også 🙂 Smørbukk, vil aldri gi samme glede igjen 😉

Karamellene putter jeg i en søt cellofanpose beregnet for mat… Mer innpakning trengs ikke <3

Masse lykke til <3

-Signe

 

 

 

 

 

 

Share this post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *